מעל עשור שנים ומאות פרויקטים שאנו עוזרים ללקוחות ויזמים ליישם רעיונות – ממצב צבירה מופשט ל MVP ולמערכות ואפליקציות פעילות.
מצגת כבר לא מספיקה
בשנים האחרונות, אנג׳לים וקרנות הון מעדיפים להשקיע בפרוייקטים "בשלים" יותר מה שהוביל לכך שאם אתה לא יזם סידרתי ומוכר כנראה שמצגת כבר פחות תספיק על מנת לגייס מימון לרעיון שלך. יזמים בתחילת דרכם מספרים שהציפייה היום של המשקיעים היא גם לקבל ולידציה מלקוחות (traction) מה שיצריך ממך לבנות דמו וסוג של MVP של המוצר על מנת שלקוחות יוכלו לפחות לחוות את הפתרון המוצע.
המונח MVP (למי שלא מכיר) מתייחס ל Minimum Viable Product ולסוג של מיני מוצר עם חלק מהיכולות העיקריות שאתם מדמיינים עבור המוצר שלכם.
שלב ה pre seed הוא שלב מאתגר בחיי המיזם: תקציב ומשאבי פיתוח מוגבלים ומרווח אפסי לטעויות.
בדרך כלל יזם אשר מגיע מרקע עסקי יתקשר עם פרילאנסר או בית תוכנה לבנות את הMVP.
כיוון שמדובר בפיתוח טכנולוגי של מיזם חדש עם אי ודאות מובנית ותקורה משמעותית לייצר איפיון מפורט, בתי התוכנה הטובים יבחרו בהתקשרות המבוססת על time and materials – (זמן וחומר – עבודה על פי שעות). לא תמיד יש ליזם את הכלים לדעת אם הבחירה בספק הייתה הנכונה ואכן הספק ״יביא את הסחורה״ .
אני זוכר מספר פרוייקטים אשר ביצענו ואשר ה MVP גלש תקציבית בשל עוד ועוד תכולות שנדרשו ו/או הוספו מתוך משובים של לקוחות. זוהי סיטואציה מתסכלת עבור היזם\לקוח שתקצב את הפרוייקט ועתה הוא נאלץ לפרוץ את המסגרת.
קוד פתוח ועקרון פארטו
בשל הניסיון העצום שלנו עם מיזמי תוכנה יצרנו קבוצה של רכיבים מבוססי קוד פתוח בשם reopen. רכיבים אלו עוזרים לנו להאיץ משמעותית את העבודה ומורידים את הסיכון (והמחיר).
הפתרונות שלנו הכוללים את רכיבי הקוד הפתוח פרוסים אצל ארגוני אנטרפרייז גדולים, צבא וממשל ונמצאים במערכות production קריטיות. רכיבי הקוד הפתוח reopen פותרים בעיות בתחומים הבאים:
- חיפוש – reindex -מביא פתרונות בעולם החיפוש, המרקטפלייס עבור אתרי אינדקס מתקדמים.
- ביגדאטה ושו״ב אפליקטיווי – recollect – מביא פתרונות לבניית מערכות שו״ב אפליקטיוויות ודוחות אינטראקציה ללקוחות
- ניהול תפעול ותהליך – מאחורי כל חזות חיצונית או ממשק של סטארטאפ צריך לבנות פתרון תפעולי שמנהל את האופרציה השותפת – root הוא מערכת כזו המנהלת תהליכים ועומדת במרכז מערכות מורכבות כמשאב שמנהל ואוכף את תהליכי החברה.
אז איך זה עובד
לאחר פרוייקטים רבים ופיתוח הרכיבים הפתוחים שהזכרנו לעיל יצרנו את – Pareto MVP.
אנו נכנסים לתהליך איפיון (רזה מאוד) ומייצרים מספר קריטריונים להצלחה שמהווים את ליבת העקרון הטכנולוגי.
על בסיס איפיון זה אנו בונים MVP בסיסי ולרוב מעוצב על פי סגנון קבוע (material design) בסכום קבוע שנע בין 50-100 אלף ש״ח (fixed) אשר פותר את הבעיות ה״קשות״. ב MVP אנו ממשקיעים 20% מהמאמץ ליצור 80% מהתוצאות.
הpareto mvp כולל –
איפיון (רזה) של המערכת ויצירת רשימת קריטריונים ליבתיים למימוש.
הקמת הפתרון על תשתיות ענן (ציבורי או פרטי)
הקמת תשתיות פיתוח (git , CI) וכו'..
הקמת סביבת פיתוח מבוססת gitlab
בנייה של פרוטוטייפ ראשוני שייתן לצוות הסטארטאפ את הביטחון שהוא בונה על יסודות טכנולוגים איתנים
לאחר עמידה מוצלחת בפרויקט ניתן להמשיך את הפיתוח איתנו או לשלב מפתחים של הלקוח במודל פיתוח משולב אשר משלים תכונות נוספות ועיצוב מותאם